Chilli není hobby, ale závislost

Září 2014

První paprička

28. září 2014 v 18:54 | ChilliPepper |  Něco málo z historie
Nejstarší archeologické důkazy o chilli jako potravině byly uskutečněny v jihozápadní části Ekvádoru ve Střední Americe a Jižní Americe. Papričky doplňovaly jídelníček už před 6000 lety před naším letopočtem. Byli to keříkovité papričky. Nejvíce se papričky rozšířily v Kolumbově době. Ten je pojmenoval podle pálivé plodiny, která se v Evropě pěstovala v jeho době a to byl pepř (piper) a proto také paprika. Španělští a Portugalští mniši pak papričky křížili a šlechtili. To se pak projevilo na pálivosti papriček. Ty se pak postupně rozšiřují i do Asie. Dnes je nejpálivější papričkou světa Carolina Reaper.

Carolina Reaper

Od semínek

22. září 2014 v 7:32 | ChilliPepper |  Jak vypěstovat chilli
Určitě víte, že každá odrůda chilli papriček potřebuje určité podmínky k pěstování.
Nejlepší bude, když si seženete semínka, která byla skladována v suchu, temnu a chladu (pozor maximálně 3 roky stará!!!). Semínka nesmí mít černé skvrny, pokud nepěstujete odrůdu Capsicum pubescens ta má černé zbarvení semínek od přírody. Největší semínka mají i největší šanci k vyklíčení. Od prodejců si přejte jenom přetříděná semínka! Některé odrůdy stačí vypěstovat v květináčích, jiné musí být ve sklenících. My vám poradíme jak pěstovat papričky v květináči.
Vemte si tak hrst semen a zahrabejte je tak 1cm pod hlínu v květináči a následně zalijte (ale né tak že se semínka vyplaví nahoru). Každý den zalívejte, pokud je hlína na povrchu suchá. No a nezbývá vám než čekat až vypučí první lístek.

Takhle by měli vypadat čerstvě zasazená semínka:

chilli papričky Rodeo F3

Scovilleho stupnice

20. září 2014 v 16:41 | ChilliPepper |  Proč to pálí?
Pro změření pálivosti chilli máme Scovilleovu stupnici pálivosti chilli . V ní se píše kolik obsahuje určitá paprička Kapsaicinu. Čím více Kapsaicinu tím je více pálivá. Tato látká se přidává i do pepřových sprejů. Čistý Kapsaicin je smrtelný! Například běžná paprička Jalapeño má 2 500 - 8000 jednotek SHU (což je Kapsaicin). Na Scovilleově stupnici si můžete prohlédnout pálivost nejznámějších papriček:


Wilbur L. Scovill

19. září 2014 v 7:20 | ChilliPepper |  Něco málo z historie
Wilbur L. Scovill byl americký chemik, který v roce 1912 poprvé v historii zveřejnil srovnáváni pálivosti papriček. Test probíhá tak, že se vytvoří roztok z chilli paprik, cukru a vody. Pak se naředí vodou a ochutnávači (nejméně pět) ho zkouší do té doby než zmizí pálivost. Nejméně pálí paprička Pimento, která obsahuje 100-500 SHU (Scovilleovi jednotky). Naopak nejvíce pálivá je paprička Trinidad Moruga Scorpion, která obsahuje 2 009 231 SHU což je opravdu viditelně více než u nejméně pálivé papričky, ale i tu musíme testnout!

Wilbur L. Scovill

V pizzerii

18. září 2014 v 15:44 | ChilliPepper |  Kde sehnat chilly
Pálivou papričku nejlépe seženete ze sušených papriček, ale kde je najít?
1.) Můžete se kouknout po orientálních obchodech, kde by jste je měli sehnat na 100%.
2.) Poproste kuchaře (číšníka) v pizzerii, aby vám papričku dal.
3.) Zeptejte se v obchodě s rozšířeným sortimentem rostlin.
Tyto tři možnosti vás dovedou ke středně pálivým papričkám jako je paprička Jalapeño, ta se
nejčastěji nachází na pizzách.

pizza feferony

Chilli testoviště

15. září 2014 v 17:39 | ChilliPepper
Vítejte na stránce Chilipapriček. Budeme zde testovat chilipapričky doslova ,,od A po Z´´. Vždy vezmeme papričku a následně ji otestneme jak hodně pálí. To si můžete ověřit na Scovilleově
stupnici pálivosti chilli z roku 2012: