Chilli není hobby, ale závislost

Říjen 2014

Chilli hermelín

5. října 2014 v 19:08 | ChilliPepper |  Chilli recepty
Hermelín lze připravit na mnoho způsobů, ale žádný není tak pálivý jako tento.

Ingredience:
• 1 menší cibule
• 1 možno i dva stroužky česneku
• 1 hermelín
• chilli omáčka Tabasco sauce (možno i jinná)
• mleté chilli pálivé
• mletá sladká paprika
• nadrobno nákrájené chilli papričky Jalapeño (možno i jiné)
• bobkový list (1 lístek)
• celý černý pepř
• nové koření
• olej

Postup:Hermelín rozkrojíme na polovinu, přidáme česnek (možno i lisovaný) společně s lžičkou chilli omáčky Tabasco sauce. Poté obě půlky hermelínu přiložíme k sobě.
Takto připravené hermelíny vkládáme do skleněné (možno i plastové) nádoby a prokládáme je cibulí společně s rozkrájenými papričkami jalapeños. Do každé vrsty přidáme pár zrnek celého pepře, jeden bobkový list a po kuličce nového koření.

Výborné s tmavým pečivem politým olivovým olejem.

nakládaný chilli hermelín
zdroj: Haline obrázky

Chilli con carne

4. října 2014 v 13:08 | ChilliPepper |  Chilli recepty
Pokud si chcete udělat Texasskou specialitu, tak je to právě Chilli con carne. Toto jídlo vás potěší nevídanou pálivostí.

Ingredience:
• 2 lžíce oleje
• 2 lžičky rajčatového protlaku
• 1 čerstvou červenou papriku
• mleté chilli dle chuti
• 1 čerstvou papričku Habanero (můžete dát i jiné, ale nebude to tak pálivé)
• 1 lžičku sladké papriky
• 2 střední cibule
• 1 stroužek česneku
• 1 lžičku sušené oregána
• 1 plechovku fazolí
• 1/2 lžičky římského kmínu (můžete dát i k klasický)
• 1 malou plechovku kukuřice
• Tabasco sauce dle chuti (můžete dát i jinou pálivou omáčku)
• sůl a pepř dle chuti

Postup:
V hrnci se silným dnem rozehřejeme olej, na kterém osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli spolu s česnekem. Když cibule zesklovatí, shrneme ji ke kraji hrnce a uprostřed osmažíme dohněda mleté maso, hrudky neustále rozmělňujeme. Poté přidáme zbytek zeleniny a lehce osmahneme, poté přidáme mleté chilli a Tabasco sauce, rajčatový protlak, oregáno a kmín, nakonec směs osolíme. Vše lehce promícháme. Následně přidáme kukuřici a rajčata, podle zvyku a konzistence můžeme přílít i šálek vody. Pokrm dusíme pod pokličkou na mírném ohni minimálně hodinu. Ke konci dušení slijeme nálev z fazolí, omyjeme je v cedníku pod tekoucí vodou a přidáme je k masu. Nejlepší je namočit fazole den předem a uvařit si je čerstvé. Nakonec Chilli Con Carne opepříme čerstvě mletým pepřem.

K Chilli con carne se hodí pečivo, rýže a nebo tortila.

takhle nějak by mělo vypadat Chilli con carne

zdroj: google obrázky

První lístek

4. října 2014 v 12:19 | ChilliPepper |  Jak vypěstovat chilli
Je nám známo, že chilli papričky potřebují teplo a vlhko (hlavně u tropických odrůd např: chinense). Teplota pro všechny papričky se doporučuje okolo 29°C. Hlavně musíte semínka zalévat, pokud máte rozprašovač tak je to pro semena lepší. Jestliže z květináče vyrazí první lístek tak si dejte pozor, aby měl přísun světla! Pokud pěstujete papričku okolo podzimu a zimy (den je v zimě krátký) tak jí raději sviťte. Bez světla papričce vyrůstá delší stonek, což papričku dělá nestabilní a křehkou. Když by jste chtěli umístit semena na radiátor, vždy pod ně dejte prkénko, protože to teplo by pro semena bylo neůnosné. Paprička by měla vyrašit, asi za 3 týdny.

první děložní lístky Asijských dlouhých papriček

O kapsaicinu

1. října 2014 v 20:19 | ChilliPepper |  Proč to pálí?
Za pálivost papriček může právě kapsaicin. Kapsaicin je široký pojem, jelikož má i poddruhy a to jsou: dihydrokapsaicin, nordihydrokapsaicin, homokapsaicin, homodihydrokapsaicin atd. . Tyto látky obsahuje každá paprička (né sladká). Kapsaicin je bílá krystalická látka, je rozpustný v tucích a alkoholu. To znamená, že když sníte opravdu nesnesitelně pálivou papričku, tak ji zapijte mlékem a nebo panáčkem whisky. Obsah kapsaicinu závisí na odrůdě papričky, intenzitě slunečního záření, pěstebních podmínkách, stáří plodu a na pozici plodu na rostlině. Nejvíce kapsaicinu je tam, kde jsou semínka spojena s dužinou. Je dobré vědět, že paprička ztrácí při sušení v 60°C na osmiprocentní vlhkost asi deset procent kapsaicinu, po usušení a skladování při -16°C je ztráta asi jedno až dvě procenta kapsaicinu za měsíc. Když si koupíte mletý prášek tak ten také ztrácí kapsaicin. Nejlepší je si papričku vypěstovat! Na tomto videu si ukážeme chemické oddělování kapsaicinu.


Rozmnožování semínek

1. října 2014 v 19:46 | ChilliPepper |  Kde sehnat chilly
Když už si seženete chilli papričku, tak si ji můžete rozmnožit. Vemte si krátký nůž (asi jako na houby) a podélně papričku rozpulte. Potom z ní vypreparujte semena a zasaďte tak hrstičku (5 semínek), asi 1cm pod hlínu v květináči. Je možné, že vám papričky nevzejdou kvůli tomu že nebyli semínka usušené. Určitě doporučuji semena sušit. Když rozmnožíte hodně papriček, tak nezapomeňte, že je dobré si je zavařit, usušit a nebo si z nich připravit lahodný pokrm.

chilli nálev z papriček Habanero, Jalapeño, Mini Hot Chilli, Asijské dlouhé