Chilli není hobby, ale závislost

Duben 2015

Kuřecí prsa s chilli ananasem

30. dubna 2015 v 16:37 | ChilliPepper |  Chilli recepty
Máte chuť zkombinovat chilli se sladkým ananasem, tak zvolte kuřecí chilli prsa s ananasem!

Ingredience:
• 600g kuřecícho prsa
• 1 plechovka ananasu
• 1 až 2 lžíce solamylu
• Sušená semínka z chilli papričky Habanero. (možno i z pálivějších papriček) Pokud nemáte tak použijte nadrobno nakrájené chilli papričky. (opět Habanero)
• 2 až 3 lžíce oleje
• Středně velká cibule
• sůl

Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Ananas scedíme a překrájíme na menší kousky, použijeme asi polovinu plechovky (možno i více). Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Rozpálíme olej a cibuli na něm osmažíme dozlatova. Pak vsypeme nudličky kuřecího masa a celý povrch posypeme chilli zrníčky (opravdu hodně). Teprve potom nudličky promícháme, orestujeme a osolíme. Přisypeme ananasové kousky a spolu 5 min. smažíme. Pak přilijeme polovinu ananasového nálevu a vše 5 min. dusíme. Směs zasypeme solamylem, dobře rozmícháme a přilijeme zbytek šťávy a přivedeme k varu. Pokud je směs příliš hustá, přilijeme podle potřeby vodu. Vše spolu 5 až 10 min. provaříme.

kuřecí chilli prsa s ananasem

Paprička Bird's Eye

28. dubna 2015 v 17:28 | ChilliPepper |  Druhy chilli papriček
Chilli paprička Bird's Eye je středně náročná na pěstování, díky své zvyklosti na tropickou oblast. Nicméně je velmi užitečná v Portugalské a Indické kuchyni. Rostlina má ráda vlhko a sluneční svit. Zajmavé u této papričky je, že když se o ni budete dobře starat, tak vám vyrazí plody i další rok. Což znamená, že funguje jako trvalka. Určitě byste si přeložili její název jako ptačí oko, ale opak je pravdou její překlad zní: Africký ďábel a to proto, že obsahuje 50 000- 100 000 SHU.

Paprička Bird's Eye

Paprička Tabasco

27. dubna 2015 v 17:55 | ChilliPepper |  Druhy chilli papriček
Je to paprička využívaná v omáčce Tabasco. Jedná se o keříkovou papričku, jejíž plody rostou směrem nahoru. Dosahuje pálivosti 30 000-50 000 SHU. Tato paprička je pojmenována podle státu v Mexiku. Ocet z těchto papriček se vyrábí kvašením Tabasco papriček v dřevěném sudu po dobu několika let. Když tuto papriku pěstujete, tak buďte opatrní na výkyvy teplot a na zežloutlé listy, které z rostlinky sundávejte.

Paprička Tabasco

Paprička Serrano

26. dubna 2015 v 10:33 | ChilliPepper |  Druhy chilli papriček
Paprička Serrano pochází z mexických hor. Tato paprička je velmi úrodná. Její pálivost je v průměru 5000-23 000 SHU. Jsou z ní vynikající omáčky. Nejlépe chutnají samotné. Rostlina vyžaduje teplé a slunné místo,humózní substrát,dobře zásobený živinami s častým přihnojením. Malé rostliny přihnojte hnojivem s vyšším obsahem minerálů.

Paprička Serrano

Chilli fest

25. dubna 2015 v 10:49 | ChilliPepper |  Chilli ankety
Chilli fest se pořádá i u nás v ČR. Přímo v Brně pod názvem Chillibraní. Můžete zde ochutnat různe produkty z chilli, ale i chilli papričky samotné. Je možné se zapojit i do soutěže pojídání chilli! Chilli fest se pořádá každý rok a obsahuje program i pro děti. Vystupují zde i kapely a scházejí se tu pěstitelé chilli papriček. Samozřejmě nesmí chybět pořádná grilovačka! Zde je odkaz na stránky chilli festu http://www.chillibrani.cz/ .

(Chtěli byste jet na chilli fest? hlasujte v rubrice chilli ankety)

Fotka ze soutěže pojídání chilli

Zázvor

24. dubna 2015 v 15:41 | ChilliPepper |  Proč to pálí?
A zase tu máme trochu jiný článek. Nebude o chilli, ale o tom proč pálí zázvor! Zázvor má velmi aromatickou chuť a používá se výhradně v Asijských zemích. Je zdravý pro krevní oběh, podporuje trávení, zmírňuje pocit nevolnosti a snižuje cholesterol (stejně jako u chilli papriček). Zázvor pálí díky látce nazývané Gingerol. Gingerol je podobná krystalická látka jako kapsaicin, který se vyskytuje v chilli papričkách.

Zázvor pravý

Paprička Jalapeño

23. dubna 2015 v 17:58 | ChilliPepper |  Druhy chilli papriček
Paprička Jalapeño. To je název nejznámější papričky na světě. Její název vznikl z aztéckého slova Xalapa (chalapa), a proto se také paprička Jalapeño vyslovuje chalapeňo. Jedná se o mírně až středně pálivé papričky, protože obsahují 2500 až 6000 SHU. Pěstuje se hodně variant, z nichž je nejméně pálivá Jalapeño Señorita (400 SHU) a nejvíce pálivá Jalapeño Numex Pinata s neuvěřitelnými 45 000 SHU! Sušené chilli Jalapeño je známé jako chipotle, což je taky lahůdka.

Jalapeño Numex Pinata a Jalapeño Señorita

Paprička Poblano

22. dubna 2015 v 17:59 | ChilliPepper |  Druhy chilli papriček
Vtomto článku si představíme chilli papričku Poblano. Jednáse o papričku z Mexika, která pálí pouze mírně (1000 SHU - 2000 SHU). Skvěle se hodí do kuchyně například jako plněné papriky, či jako součást jídel s rajčaty. Papričky jsou velkého vzrůstu a jsou zelené. Vyžaduje vlhkou půdu, ale jinak jsou velmi snadno vypěstovatelné.

Paprička Poblano

Obalované Jalapeños

21. dubna 2015 v 16:03 | ChilliPepper |  Chilli recepty
Chcete zkusit papričku Jalapeño na nový způsob? Tak ji obalte ve strouhance se sýrem.

Ingredience:
• Papričky Jalapeños
• Strouhanka
• Mouka
• Vejce
• Sýr (nejlépe cheddar)
• Olej slunečnicový
• sůl

Postup:
Papričky Jalapeños rozkrojíme od šťopky ke špičce papričky a odstraníme přebytečná semínka. Na místo semínek nyní vložíme sýr. Papričku obalíme v troj obalu (nejprve v mouce pak ve vejcích a nakonec ve strouhance). Doporučuji obalit alespoň dvakrát! Vezmeme si rendlík a nalejeme do něj takové množství oleje, aby se do něj papričky ponořily (možno dělat i ve friťáku). Až se olej rozžhaví hodíme do něj obalené Jalapeños. Necháme papričky smažit asi 7-8 minut (tak, aby byli dozlatova). Po vyndání z rendlíku důkladně posolíme.

Výborné s hranolkami, bramborami, ale i s chlebem.

Obalené chilli Jalapeños

Paprička Pimento

20. dubna 2015 v 18:45 | ChilliPepper |  Druhy chilli papriček
V tomto článku si představíme jednu z nejméně pálivých papriček světa. Jedná se o papričku Pimento, která vypadá jako velká třešeň (je trochu podobná i paprice sladké). Nejčastěji se vyskytuje jako náplň v olivách. Jsou více aromatické než červené sladké papriky (a taky chutnají více exoticky). Je to jedna z nejméně pálivých papriček světa, protože obsahuje v průměru pouhých 250 SHU jednotek!

Papričky pimento