Chilli není hobby, ale závislost

Květen 2015

Paprička Dorset Naga

18. května 2015 v 16:04 | ChilliPepper |  Druhy chilli papriček
Tato paprička je sytě lesklé červené barvy. Když to s tímto druhem papričky nepřeženete, tak určitě oceníte její chuť. Je celkem vysoká (až 150cm) a také má chlupaté lístky. Je označována za královnu Jolokií. Má také vysokou úrodnost. Má vysoký pal (1 598 227 SHU)

Paprička Dorset Naga

Jak hasíte pocit pálivosti?

17. května 2015 v 12:23 | ChilliPepper |  Chilli ankety
Když pozřete chilli papričku, tak začne pálit. U papričky jako Jalapeño to nemusíte řešit, ale u papričky jako Habanero to nějak řešit musíte! Zde můžete hlasovat pro možnost, která je podle vás nejúčinnější pro hašení pocitu pálivosti. Pokud si nemyslíte ani jednu z možností tak tu svoji možnost napište prosím do komentářů. Hlasujte prosím tak, že si tento článek najdete v rubrice Chilli ankety.


Extra chilli salát

16. května 2015 v 12:34 | ChilliPepper |  Chilli recepty
Je vám v zimě chladno, nebo v létě horko? Tak vyzkoušejte tento salát, neboť chilli papričky napomáhají zahřát, či zchladit vaše tělo!

Ingredience:
• 1ks Hlávkového salátu
• 3 rajčata
• 1 cibulka
• 200ml olivového chilli oleje (popřípadně normálního)
• 50g nadrobno nakrájeného balkánského sýru
• Kajenský pepř (popřípadně černý pepř)
• 3ks papričky Habanero (možno dát i 5ks Jalapeña)
• Hrubá sůl

Postup:
Papričky, salát, rajčata a cibuli nadrobno nakrájíme a vhodíme do mísy. Potom zakápneme olivovým olejem, posypeme solí a sýrem. Vše důkladně promýcháme. Pro chuť můžeme přidat pár kapek omáčky Tabasco.

Salát je výborný i k letním grilovačkám.

Extra chilli salát

Paprička Naga Morich

15. května 2015 v 19:38 | ChilliPepper |  Druhy chilli papriček
Paprička chutná silně aromaticky, ale také velmi pálí (1 086 844 SHU). Tato paprička není vhodná na přímou konzumaci. Hodí se do omáček. Paprička hraje při pěstování různými barvami. Je poměrně vysoká, a proto ji dejte hodně prostoru. Je slabnostěnná, a proto je jí dobré usušit.


Paprička Naga Morich

Paprička Infinity chilli

13. května 2015 v 16:04 | ChilliPepper |  Druhy chilli papriček
Tato paprička má silně aromatickou chuť a je vhodná do hodně kořeněných asijských jídel. Tato paprička dozrává hodně dlouho, a tak dbejte, aby jste si tuto papričku zasadili hodněv brzo! Pozor paprička může být až 150cm velká! Má pokroucený tvar. Dosahuje palu o 1 067 286 SHU jednotek.

Paprička Infinity chilli

Paprička Bhut Jolokia

11. května 2015 v 16:07 | ChilliPepper |  Druhy chilli papriček
Tato paprička pochází výhradně z Asie. V Indii se používá jako lék na žaludeční onemocnění, také jako koření a jako ochrana ve velkých teplotách (zvyšuje pocení). Tato paprička má velmi agresivní pal. Voní hodně aromaticky, ale chuť má nevýraznou. Vhodná je tato paprička i do omáček. V roce 2007 byla nejpálivější paprikou světa s 1 041 427 SHU jednotkami.


Bhut Jolokia

Pojídači extrémního chilli

5. května 2015 v 16:38 | ChilliPepper |  Chilli ankety
V tomto článku bych se chtěl dovědět jak reagují lidé jako jste vy na pojídače extrémně pálivého chilli (1 041 427 SHU až po 2 200 000 SHU). Do této skupiny patří papričky jako Naga Viper, Carolina Reaper či Bhut Jolokia. Pojídači chilli se vyznačují tím že pojídají chilli papričky. Mezi ně patří i pojídači extrémně pálivého chilli. Má to své plusy, ale i mínusy. Extrémně pálivé papričky obsahují více kapsaicinu= Látka která pozitivně působí na náš organismus, než ty méně pálivé. Ale někdo tvrdí, že tyto papričky můžou způsobit poleptání hltanu či co.
Hlasujte prosím tak, že si tento článek najdete v rubrice chilli ankety.


Paprička Red Savina Habanero

4. května 2015 v 16:21 | ChilliPepper |  Druhy chilli papriček
Jedná se o nejpálivější odrůdu papriček Habanero. Paprička potřebuje kvalitní provzdušněnou půdu s přiměřenou zálivkou. Paprička hůře snáší přelévání, než mírně nedostatečnou zálivku. Nepodceňte u této rostliny okolní prostor s ohledem na její neobvykle rozměrný růst. Její pálivost dosahuje 350 000 SHU až 580 000 SHU. Tato paprička je dobrá pro vaše první pěstování, protože má vysokou úrodnost.

Habanero Red Savina

Chilli rozhovor

3. května 2015 v 13:16 | ChilliPepper |  Něco málo z historie
Nevím, proč jsem zrovna tento článek zařadil mezi rubriku Něco málo z historie, ale obsah dokumentu, který si můžete stáhnout o pár řádků níže je vlastně rozhovor o chilli papričkách, který se mnou pořizoval bratr, jako domácí laboratorní práci, kterou potřebuje na vysokou školu.

Odkaz pro stažení rozhovoru: http://uloz.to/xmkiBhRH/chilli-rozhovor-rtf


Ředkvičky

3. května 2015 v 11:52 | ChilliPepper |  Proč to pálí?
Určitě už víte, že co je pálivé a ostré, tak to je zdravé. U ředkviček to určitě platí. Typickou pálivou chuť jim dávají hořčičné silice, které se uvolňují při porušení buněk, a to při krájení a kousání. Jejich role je pro samu rostlinu velmi významná, jsou jejím ochranným štítem proti napadení vetřelci. Stejně tak působí i v našem těle. Zabíjejí bakterie a plísně ve střevech, které se tam rozmnožují při nesprávném stylu stravování a mohou způsobit například nadýmání, střevní a žaludeční potíže nebo průjmy. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme tyto přemnožené bakterie likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení.

Ředkvičky